Folkdräkt och allergi.

Med fler och fler främmande ämnen i vår omgivning får många människor olika allergiska reaktioner. Detta drabbar även oss som använder folkdräkter.

Bo Skräddare får ibland frågan: "Vad gör en allergiker som inte kan ha plagg med ull? Min dräkt har ull i kjol och tröja och halv i det randiga livstycket. Måste jag väva i syntet eller måste jag nöja mig med att titta på andras dräkter?"

Nej. Du som frågar är inte ensam med ditt problem. Innan denna artikel publicerades i tidningen Land den 22 april 1983 ringde Bo Skräddare upp Karolinska sjukhusets allergiavdelning och talade med allergiläkaren Olle Zetterström. Han berättade att andningsallergi mot ylle är mycket ovanligt. Andningsallergi är överhuvudtaget mycket ovanlig bland äldre, det är lite vanligare bland ungdomar. Andningsallergi mot bomull och linne förekommer nästan inte alls, såvitt hankände till.

Jag tror att allergiska reaktioner i samband med folkdräkt och dans oftare beror på ansträngningen i samband med dansen eller på damm som stampats upp från golvet eller från dräkterna, säger Olle Zetterström.
Den irritation som kan uppstå när ylle kommer i kontakt med huden behöver inte vara kontaktallergi, fortsätter Olle Zetterström som är tveksam till att huden ibland reagerar mot ull.

Det kan ingå många olika material i en folkdräkt. Från fåret får vi både ull och skinn, med eller utan hår. Förr barkgarvades alla skinn. Det var vänligt mot huden. Nu är kromgarvade skinn vanligast, men många är allergiska mot krom. Försök att få tag i barkgarvade skinn när du tillverkar ett nytt skinnplagg.
Skinnbyxor kan vara av älgskinn, bockskinn, renskinn och ibland kalvskinn. Även sämskat skinn kan vara barkgarvat eller kromgarvat.

Av fårets ull spinns och vävs eller stickas plagg. När allt sköttes i hemmet förekom inte tex. formalin eller formaldehyd i tygerna. I dag när tygerna och garnet allt oftare är tillverkade i fabrik ingår en rad olika ämnen som kan irritera de känsligaste.

Även lin bereddes i hemmet och innehöll inga tillsatser. Nu kommer det mesta från fabriker, både tråden du väver av och tyget du köper, och dessa innehåller appretyr för att hålla formen vid leveransen. 

Förslag till åtgärd: Efter samråd med läkare föreslår att se till att närmast kroppen använda linne eller bomull utan fröskal och frörester.
Appretyr i tyg och garn, typ formalin och malmedel bör tvättas bort föra användandet.
Med särk (ett underplagg till folkdräkt alltför många 'glömt bort' eller inte haft kunskap om) och överdel i linne eller bomull, dräkten ordentligt vädrad efter varje användning, en försiktig dammsugning av dräkten och tvättning av 'tvättbara'  plagg bör det gå bra att använda folkdräkt.
Däremot hjälper det inte mot damm och stoff som kommer från golv och andra dräkter. I den frågan kan bara ömsesidig hänsyn underlätta.

  © Bo Skräddare 2016.   Tel: 08-711 4060.  Adresser.

Mail till Bo Skräddare

    Tillbaka till sidan 1.