Tvätta folkdräkt.

Hur ska jag sköta min folkdräkt?
Vågar jag tvätta den med fina sidenbroderier eller den handvävda yllevästen?

 Efter många frågor skrev jag en artikel i Tidningen Land den 29 april 1983. Vi provtvättade, ringde industrins tvättexperter såväl som museernas. Observera att detta är våra erfarenheter. Vi kan inte garantera att Du lyckas lika bra, och vi kan alltså inte göras ansvariga om Du misslyckas, även  om Du följt anvisningarna. © Bo Skräddare.  Tel: 08-711 4060. Adress. 

Sällan tvättat. I folkdräktens bondesamhälle tvättades det två gånger om året, högst. Mannen bytte möjligen skjorta en gång i veckan. Hans skjorta var nattskjorta på natten och arbetsplagg på dagen. Till fint knöt han på sig en nattkappa som lyste vit mot halsen. Kvinnornas särkar och överdelar blev knappast bytta oftare. Många ylleplagg framlevde troligen hela sitt liv utan att någonsin stifta kontakt med tvättvatten. Å andra sidan var hygienen inte nämnvärt bättre bland "fint folk". De ersatte ofta tvätt av sig själva och sina kläder med parfym och puder.

tvatt1.jpg (16775 byte) Lätt med linne. Vi har i dag andra, mycket hårdare krav på att vi själva och våra ska vara rena, även när vi använder våra dräkter.
  Vita plagg av bomull och linne kan vi ganska lätt hålla rena. Båda går att tvätta i maskin, (med mycket stor urskiljning, Finns broderier eller spetsar på plagget, gäller handtvätt !!!)  bomull går i princip att tvätta i maskin 90o, (60 räcker i de allra flesta fall, däremot bör inte linne tvättas över 80o alltför många gånger. Tvätt i högre temperaturer börjar bryta ner linnefibern. Handtvätt är nog det som kan rekommenderas. Inte heller bör linne tvättas med tvättmedel som innehåller enzymer. Flera kemtvättar av linneplagg kan få plaggen att krympa varje gång! De få tillfällen linne eller bomullsplagg till folkdräkten har andra färger än vitt, bör vi tvätta i 60o, Spetsar eller broderier kan kräva större försiktighet = handtvätt.
Ylletvätt. De stora svårigheterna uppstår när dräktens övriga plagg ska tvättas. Ytterplaggen är som regel av ull, helylle eller halvylle. Livstycken och västar kan vara ull, siden, linne eller bomull. Många av plaggen har linne som foder. Randiga tyger kan bestå av många material samtidigt; bomull eller linne i varpen, ull i inslaget med silke, bomull eller linne som effektränder ibland. 
tvatt2.jpg (18105 byte)  Enfärgade
ylleplagg kan ha vackra sidenbroderier. Egentligen tål alla naturmaterial vatten. Även silke går att vattentvätta, men försök inte vattentvätt den gamla ärvda sidenshalen, där har silket troligen åldrats för mycket, och du kanske bara får en klump fibrer kvar. Ull tål att kokas, det gör vi när vi växtfärgar garner, men försök inte koka ett färdigt plagg, då är risken stor att får ut ett plagg i dockstorlek. Ullens epedermisfjäll filtar samman trådarna mest i kombination med mekanisk bearbetning (valkning) värme och "rätt" pH-värde.
Kemtvätt. Trots att samtliga naturmaterial tål vatten, är det ett gott råd att låta en auktoriserad kemtvätt med en utbildad, erfaren tvättmästare sköta om tvättningen av dina större och tyngre dräktplagg i ylle. Kemtvätt har svårt att tvätta rent plaggen från svett (aminosyror), men en skicklig tvättmästare kan då tillsätta så mycket vatten att plagget blir rent även från svett. En nackdel är att det kan ta en tid innan all lukt av kemtvättvätskan vädras ut ur plagget. Några är också överkänsliga mot de kemiska vätskorna.
Har du dräktplagg med silkebroderier, bör du tänka dig för. Silket kan slitas hårt av den mekaniska bearbetning som sker både i kemtvätt och den följande torkningen (i tumlare).

 tvatt3.jpg (25284 byte) Provtvätt. Vi provtvättade några dräktplagg efter de råd vi fick av KFs textillaboratoruim, Nordtend och erfarna dräktanvändare. Vi använde (1983) COOP Kulör och Fintvätt utan optiskt vitmedel, och tvålflingor (inte tvåltvättmedel) av märket LUX för mild fintvätt. En randig mansväst av halvylle och en röd mössa i kläde från Ångermanland, ett rött livstycke i kläde, alla med linnefoder och en svart kjol i helylle.  Dessutom några provbitar med Sverigedräktens silkebroderier på ylle.
Samtliga plagg tvättades för hand med tvätt och sköljvatten 30o. Några av plaggen har centrifugerats i 20 sek mellan varje sköljning. Den randiga mansvästen har inte centrifugerats alls, den kramades ur och fick dropptorka.
Resultatet: Det röda klädeslivstycket krymte mest. Kläde är från början filtat, "valkat", och har därför lättare att fortsätta att filtas. Det krympte omkring 2 cm runt om och omkring 1 cm på längden. Det ger en krympning på omkring 2 procent. Plagg i kläde är svårt att med framgång tvätta själv. Stora plagg som kjolar i kläde kan möjligen läggas i botten av badkaret och försiktigt täckas med vatten, och sen försiktigt spolas av.  Kemtvätt hos auktoriserad Kemtvätt med en duktig tvättmästare kan vara en säkrare metod. En goffrerad (Helveckad) kjol bör helst inte tvättas, alla veck riskerar att försvinna. Den svarta kjolen i tyskaftylle krympte inte alls, tyget var mycket lite valkat.
tvatt4.jpg (26104 byte)  Den randiga västen krympte 1 cm på längden och kanske 2 cm runt om, alltså mindre än 2 procent. Minskningen runt om behöver inte vara krumpning. Västen har sträckts ut genom användning och stor del av minskningen kan vara återgång till ursprungsformen.
Töjbar. Mössan i rött kläde krympte obetydligt, men blev i gengäld lite mjukare och därmed töjbarare. Samtliga plagg blev kanske lite mjukare appretyren i tygerna tvättades bort. De nytvättade plaggen hade en rätt stark parfymdoft de första dagarna, men den mattades senare. Silket i broderierna drog sig samman något under tvätten, men var lätt att pressa ut igen.
Centrifugera. En kort centrifugering kan vara ett skonsammare sätt att bli av med överskottsvatten än att krama och vrida ur det för hand. Vid centrifugering ligger plagget stilla, pressat mot väggen och blir inte filtat. Det största av de provtvättade plaggen, kjolen och livstycket centrifugerades mellan varje sköljning.

Observera att Du måste ha goda kunskaper om ylletvätt av 'finare plagg' och stor försiktighet för att lyckas med tvätt av folkdräktens ylleplagg.
Vi kan inte garantera att Du lyckas lika bra, och vi kan alltså inte göras ansvariga om Du misslyckas, även  om Du följt anvisningarna. 

Vädra och dammsug. Sköter du dina dräktplagg rätt, kan du använda dem länge innan de måste tvättas. Häng ut och lufta ylleplaggen ordentligt efter varje användning. Borsta bort damm och liknande så fort som möjligt med en mjuk borste. Dammsug dem försiktigt ibland, men inte med högsta sug.

Gamla originalplagg från 1700 och 1800-talet bör behandlas mycket mycket försiktigare!


Bo Skräddare.
 

   © Bo Skräddare 2016.  Tel: 08-711 4060.
Adress.  Tillbaka till sidan 1.  Mailadress